top of page

Specialisaties

flore-50.jpg
Craniale osteopathie

Craniale osteopathie  is een zachte, subtiele vorm van behandeling. De osteopaat gebruikt hierbij een zeer hooggevoelig palpatievermogen, waarin de subtiele, onvrijwillige bewegingen van het lichaam waargenomen en behandeld worden. Het zelf-corrigerend mechanisme van het lichaam wordt op een efficiënte, niet-invasieve wijze gedeblokkeerd. 

In deze behandelingsvorm legt de osteopaat zijn/haar handen op/onder het lichaam terwijl de patient in rust neerligt. Van de buitenkant ziet het eruit alsof er weinig tot niets gebeurt. Voor de osteopaat is het alsof hij/zij een boek aan het lezen is waarin het verhaal gaat over de spanningen van het lichaam die langzaam loslaten en terug in evenwicht en harmonie gebracht worden. 

 

Wij gebruiken craniale osteopathie in elke behandeling, omdat dit naar onze ervaring de meest diepgaande, holistische en fundamentele manier van behandelen is. 

flore-127.jpg
Osteopathie voor baby's en kinderen

Tijdens en soms ook voor een geboorte wordt er veel druk uitgeoefend op het lichaam van de baby. Over het algemeen is het lichaam van een babytje hierop voorzien en herstelt het hier goed van. Het gebeurt echter ook regelmatig, zeker bij complexere geboortes, dat de spanning na de geboorte aanwezig blijft en zorgt voor dysfunctie in het lichaam. 

Zo kunnen er krampen, reflux, oorontstekingen, constipatie, vervorming van de schedel (plagiocephalie), torticollis, voorkeurshoudingen, KISS-syndroom, problemen bij het voeden (bv zwakke zuigreflex), prikkelbaarheid (huilbaby's) etc... optreden. Door met zachte, craniale technieken deze spanning los te maken kunnen ook de geassocieerde symptomen verdwijnen. 


Wij adviseren een osteopatische check-up voor elke pasgeboren baby. Zo kunnen eventuele spanningen die aanwezig blijven na de geboorte al behandeld worden. Hoe sneller dit gebeurt, hoe minder behandeling er nodig is. Osteopathie kan op deze manier preventief werken. 


Ook bij oudere kinderen kunnen er allerlei symptomen optreden ten gevolge van spanning in het lichaam. Deze spanning kan nog overblijven van geboortetrauma, maar ook ontstaan zijn door fysiek trauma, stress, slechte houding, etc... Klachten bij kinderen die baat kunnen hebben bij osteopatisch behandeling zijn o.a.: slaapproblemen, zindelijkheidsproblemen, concentratiestoornissen, ADHD/ADD, angststoornissen, leerproblemen, groeipijnen, orthodontie, motorische achterstand, scoliose, chronische oorontstekingen, hoofdpijn, ticks, hyperventilatie, hersenschudding, pijn na trauma, etc...  

 

Wij hebben een netwerk aan kinderartsen, lactatiedeskundigen, slaapcoaches,... etc. waar wij mee samenwerken en verwijzen door waar nodig. Indien u twijfelt of osteopathie uw baby of kind kan helpen, neem dan gerust contact op. 

flore-18.jpg
Osteopathie bij zwangerschap

De zwangerschap is een heel bijzondere periode, waarin 9 maanden lang veel gevraagd wordt van het lichaam. De constante groei en fysieke veranderingen, de hormoonschommelingen en emotionele/psychische aanpassing vormen een geheel waarin het lichaam en de geest een ware transformatie aangaan.

 

Hierin gebeurt het regelmatig dat het lichaam in bepaalde gebieden onder spanning komt te staan en de balans verliest. 

Klachten die dan kunnen optreden zijn bv.: vena cava syndroom, bekkeninstabiliteit/bekkenpijn, reflux, gewrichtspijnen, aanhoudende misselijkheid, chronische blaasontstekingen, slaapproblemen, hoofdpijn, etc... Osteopathie en zeker ook craniale osteopathie vormt een non-invasieve methode die spanningen in het lichaam op een efficiënte manier behandelt. 

 

Ook zonder fysieke of emotionele klachten kan osteopathie preventief en ondersteunend werken. Het optimaliseren van de groei en evolutie in de zwangerschap en de bevordering van een vlotte geboorte staan hierin centraal. 

 

Na de zwangerschap kan osteopathie een grote hulp zijn bij je herstel van de bevalling en de aanpassing aan het nieuwe leven met je baby. Moeder en baby zijn in het begin heel erg verbonden waardoor er een wisselwerking aanwezig is tussen beiden. Vaak heeft het een positief effect op de baby als ook de moeder behandeld wordt. 

 

Tijdens de zwangerschap is naast osteopathie ook yoga een goede manier om je lichaam en geest voor te bereiden op de komst van je baby'tje.

bottom of page